You are currently viewing Tο φαινόμενο των Πολικών Φωτών.

Tο φαινόμενο των Πολικών Φωτών.

  • Αρθρογράφος:
  • Κατηγορία άρθρου:Φύση
🧑‍🎨 Σήμερα το μενού έχει φως και χρώματα. Μιας και ο καιρός αρνείται να χειμωνιάσει, είπα να μας φέρω ένα βήμα πιο κοντά, έστω στο φθινόπωρο, μέσω ενός πιο φωτεινού μονοπατιού, για να πέσετε στα μαλακά.
✨ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ✨
🫣 Βλέπουμε το φαινόμενο των ΠΟΛΙΚΩΝ ΦΩΤΩΝ. Το υπερθέαμα αυτό οφείλεται στον ιονισμό σωματιδίων που «τρέχουν προς τους μαγνητικούς πόλους», μια διαδικασία στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει ο ηλιακός άνεμος.
Για πιο κατατοπιστικές πληροφορίες, ρωτήστε έναν φυσικό.
Για πιο άκυρες και κουλ πληροφορίες, συνεχίστε να διαβάζετε.
💥Είμαι σίγουρη πως οι διορατικότατοι φίλοι & φίλες μου έχουν ήδη σχολιάσει «Α, ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ!». Αμ, ΔΕ! Και ναι, και όχι. Στη φωτογραφία απεικονίζεται το ίδιο και το αυτό, το Βόρειο Σέλας, με λατινική ονομασία Aurora borealis (αμέ, και τα φαινόμενα λατινικές ονομασίες! Δεν θα γλυτώσετε πο-τέ).
💖ΟΜΩΣ: Αναφερόμαστε σε Πολικά Φὠτα (Polar Lights), για να μην αφήνουμε στην απέξω το Νότιο (ή Αυστραλιανό) Σέλας, Aurora australis!
Επειδἠ είμαστε πανεπιστήμονες, συνδυάζουμε Γεωγραφία x Βιολογία x Αστρονομία/ Φυσική:
🐻‍❄️ Το Βόρειο Σέλας πάει πακέτο με τις πολικές αρκούδες: σε περιοχές όπως ηφαιστειακά ισλανδικά τοπία, λευκές βουνοκορφές της Σπιτβέργης και γενικότερα στις Νορδικές Χώρες (Γροιλανδία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Νήσοι Φερόες, Νήσοι Ώλαντ και Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ)
🐧 Το Νότιο Σέλας πάει πακέτο με τους πιγκουίνους: στην Νοτιότερη ΗΠΕΙΡΟ της Γης, την Ανταρκτική, aka Νότιο Πόλο. Επίσης γίνεται ορατό από τις νοτιότερες περιοχές της μικρότερης ΗΠΕΙΡΟΥ (ηπειρωτικό σύμπλεγμα) της Γης, την Ωκεανία. Συχνός προορισμός παρατήρησής του Σέλατος (αλλιώς Σέλαος) είναι μάλιστα η Τασμανία!
🏺 Η λατινική ονομασία Aurora ( = Αυγή), προέρχεται από τη θεότητα Aurora της Ρωμαϊκής μυθολογίας, αδελφή του Ήλιου και της Σελήνης. Οι ονομασίες borealis και australis έχουν τις ρίζες τους στους θεούς Βορέα και Νότου (Auster στη Ρωμαϊκή μυθολογία), του βόρειου και του νότιου ανέμου αντίχτοιχα.
👑 Η διάρκεια εμφάνισης του Σέλατος κυμαίνεται από λίγα δευτερόλεπτα έως και 6 ώρες. Μερικές φορές, καθηλώνει τους θεατές του με ένα εξαιρετικό φινάλε, το Στέμμα του Σέλατος – #πόσοπιοfabulousτελοσπάντων. Το φαινόμενο αυτό διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως μισό λεπτό και είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό!
🧜‍♀️ Φυσικά, ένα τόσο απίστευτο φαινόμενο δε θα μπορούσε να μείνει χωρίς λαογραφικές ερμηνείες, οι οποίες είναι όσο ακραίες όσο και το φαινόμενο το ίδιο.
🇸🇪 Καθώς η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τη Σουηδία, θα σας πω πως οι Σουηδοί που πρωτοσοκαρίστικαν με το πολύχρωμο Σέλας, έδωσαν την απόλυτα ΛΟΓΙΚΗ ερμηνεία: ήταν ξεκάθαρα φως από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες στην προσπάθειά τους να βρουν τους χαμένους ταράνδους τους. Τί πιο σύνηθες;
💀 Προφανώς, η εκκλησία κατά τον Μεσαίωνα καταδίκαζε το φαινόμενο με δεισιδαιμονίες, χαρακτηρίζοντάς το ως το «Θηρίο της Κόλασης», που είχε ως στόχο την καταστροφή. Τί λέγατε για τους Σουηδούς, λοιπόν;;
🌌 Superfact: Το σέλας δεν παρατηρείται μόνο στη Γη, υπάρχουν σέλατα στον Δία, στον Κρόνο, στον Ουρανό και στον Ποσειδώνα!!
Να έχετε μια εξίσου φανταχτερή ακαδημαική χρονιά ♡
📷✒️Η φωτογράφος και κειμενογράφος,
Δανάη Δανίκα
Υ. Γ. Φωτογραφία τραβηγμένη από Ουψάλα, Σουηδία, μήνα Σεπτέμβρη!